Start
Cytaty
Kategorie
Wyszukaj
I później nie ma się co dziwić, że jest płacz. Jak sobie pścielisz, tak się później wyśpisz. Kiedy oczekujesz, a nie dajesz, kiedy oczekujesz a nie nic nie mówisz, kiedy dają, a odrzucasz i kiedy coś się dzieje a Ty rozkładasz ręce, bo może samo się zrobi, bo przecież nie ja. Ja nie pokaże, że mi zależy bo nie wiadomo dlaczego. Bo ego, duma i inne wygodne dziecinne i nieżyciowe wymówki. Lub nie pokażę, że jest źle bo to ma być widać, a że nie widać? To przecież nie moja wina. Nie bierzemy spraw w swoje ręce bo zaangażowanie powoduje konsekwencje, a z konsekwencjami trzeba się uporać, jeśliby miały się okazać niepożądane. Jest łatwiej być ironicznym i cynicznym niż okazać wrażliwość lub to, że zależy. A że takie zachowanie niczego nie ułatwi? Trzeba dopiero patrzyć długoterminowo i przede wszystkim nie na własny czubek nosa. Wszystko ma swoje konsekwencje, jeśli sam sobie szkodzisz, nic żadną siłą nie sprawi, że będzie Ci w życiu łatwiej.
Ardaenye, Silni i cyniczni, niezależni i dumni cierpiący z miłości w samotności
Ardaenye (05.05.13 19:14)
Ocena: 10.00
(1 głos)
Źle wróżę waszej rasie, ludzie – rzekł ponuro Zoltan Chivay. – Każde rozumne stworzenie na tym świecie, gdy popadnie w biedę, nędzę i nieszczęście, zwykło kupić się do pobratymców, bo wśród nich łatwiej zły czas przetrwać, bo jeden drugiemu pomaga. A wśród was, ludzi, każdy tylko patrzy, jakby tu na cudzej biedzie zarobić. Gdy głód, to nie dzieli się żarcia, tylko najsłabszych się zżera. Proceder taki sprawdza się u wilków, pozwala przetrwać osobnikom najzdrowszym i najsilniejszym. Ale wśród ras rozumnych taka selekcja zazwyczaj pozwala przetrwać i dominować największym sukinsynom. Wnioski i prognozy wyciągnijcie sobie sami.
Andrzej Sapkowski, Chrzest ognia
monika86 (13.07.14 19:14)
Ocena: 10.00
(1 głos)
"Lepiej się rozstać. W każdej sprawie ludzkiej istnieje krąg, którego nie powinno się przekraczać. Lepiej odejść i ocalić chociażby wspomnienia. Szacunek. Godność. To mimo wszystko nie są takie głupie sprawy, jak by się zdawało."
Marek Hłasko, Ósmy dzień tygodnia
monika86 (08.05.15 10:46)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
"Wolności nie ma. Natura też jest więzieniem" Do takich wniosków doszedł nasz bohater u kresu swego młodego, acz intensywnego życia. Szkoda tylko, że jego własne życie posłużyło jako gorzki przykład ilustrujący tę prawdę. Człowiek nie może być wolny, zawsze jest od czegoś zależny, a chyba najbardziej wiążące są relacje międzyludzkie. I tu niestety ujawnia się kolejna okrutna prawda. Ludzie samotni nigdy nie są szczęśliwi, nieważne jak bardzo temu zaprzeczają i jakie pozory stwarzają. Ich domniemane szczęście to tylko iluzja wystawiona na widok publiczny, kolejna maska jaką zakładają by oszukać świat, a także i siebie. Film podkreśla również owe relacje międzyludzkie i wysuwa motto "żeby odnaleźć prawdziwe szczęście trzeba je z kimś podzielić"
O filmie Wszystko za Życie
Ardaenye (09.02.13 20:12)
Ocena: 10.00
(1 głos)
....zjadasz garniec kiszonej kapusty, popijasz garncem zsiadłego mleka...i wnet depresja staje się najmniejszym z twoich zmartwień. Zapominasz o depresji. Czasem na długo.
Andrzej Sapkowski
monika86 (13.07.14 18:42)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
...jeśli coś nie jest zgodne z prawdą, to wcale nie musi oznaczać, że jest kłamstwem.
Andrzej Sapkowski, Sezon burz
monika86 (13.07.14 18:52)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
...nawykiem ważnym dla każdego, który z pewnością warto ćwiczyć, jest siła woli. Dzięki niej wytrwale dążymy do celu, potrafimy zmobilizować się do wykonania zadań, które są trudne, opierać się pokusom... Nagradzajmy się, gdy uda nam się zachować silną wolę, a z czasem będzie przychodzić nam łatwiej, automatycznie.
Charaktery
Mglista (20.02.17 20:50)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
...pozostać wierni sobie, autentyczni i obecni. Te trzy ostatnie cechy są niezbędne w bliskich relacjach opartych na miłości i stanowią podstawę emocjonalnego i duchowego zdrowia każdego człowieka. To z nich rozwija się siła i stabilność wewnętrzna.
Jesper Juul, Psychologia - Czy warto być grzeczną dziewczynką?
Mglista (09.03.17 20:43)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
...przyszłość ułoży się tak dobrze, jak dobre decyzje podejmiesz tu i teraz. Podejmiesz dobre, jeśli jesteś ze sobą w kontakcie, nie zaprzeczasz temu, co naprawdę czujesz, nie brniesz w coś, co sprawia ci ból. Przyszłość jest dzieckiem teraźniejszości. Ułoży się, jeśli dziś będziesz w zgodzie ze sobą.
Michał Kiciński
Mglista (28.02.17 21:28)
Ocena: 9.00
(1 głos)
A tu naprawdę chodzi o to, żeby zbliżenie seksualne wzmacniało naszą relację, sprawiało nam przyjemność, żeby było dla nas czymś ważnym, wyrazem naszej głębokiej miłości, zaufania, jakim siebie darzymy. Przecież trudno sobie wyobrazić w ogóle większą bliskość niż właśnie podczas współżycia. Ważne jednak, żeby nie wpaść ze skrajności w skrajność. O ile przez całe wieki w ogóle nie mówiło się o orgazmie, szczególnie kobiecym, to mam wrażenie, że teraz staliśmy się niewolnikami orgazmu: jeśli kobieta go nie przeżywa, to znaczy, że ma jakiś brak i trzeba go jak najszybciej naprawić. Albo zaczynamy przerzucać odpowiedzialność na mężczyznę, że nie stanął na wysokości zadania. Takie myślenie świadczy o bardzo przedmiotowym traktowaniu seksu. Jeśli zbliżenie seksualne ma być budowaniem naszej więzi, to może ten orgazm wcale nie jest taki najważniejszy.
Barbara Smolińska, Bądź blisko mnie
Mglista (14.02.15 08:32)
Ocena: 10.00
(2 głosy)
Boże! Te piękne czasy bez internetu, bez nachalnych mediów, bez przygłupich gazet, bez elektronicznych smyczy, bez wakacji 5x w roku, podawanych ze szczegółami do wiadomości publicznej, bez wiecznego odchudzania, "odcellulitowywania", "lansowania", "stylizowania" i wiecznego gęgania o każdym aspekcie ludzkiego życia w "telewizji śniadaniowej", gdy o nas samych wszystko wiedzieli tylko rodzina i najbliżsi zamiast połowy świata z setką pseudo wirtualnych znajomych na czele... Spokojna, normalna przeszłość, raz było źle, raz dobrze, ale bardziej "po ludzku".
Znalezione gdzieś w Internecie
Ardaenye (30.09.13 19:27)
Ocena: 10.00
(1 głos)
Całe twoje życie ludzie mówią ci co to znaczy być prawdziwym mężczyzna. I mówią ci jaki nędzny jesteś jeśli nie spełniasz tych warunków. Ale wiedz to, każdy, kobieta czy mężczyzna, kto wysyła ci taką wiadomość, stara się ciebie zhańbić w posłuszeństwo. Manipulują tobą żebyś dźwigał ich brzemię, byś pomógł im z ich trudnościami, byś nawet krwawił i umierał dla ich sprawy lub ich zysku. Nie daj się temu kłamstwu, Nikt inny tylko ty możesz definiować swoją wartość. Nigdy nie ufaj nikomu kto stawia przymiotniki przed słowem "mężczyzna".
Paul Elam
Ardaenye (17.10.13 11:53)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Ciemność wciąż istnieje -[...]- Pomimo dokonującego się postępu, który, jak się nam każe wierzyć, ma rozjaśniać mroki, eliminować zagrożenia i odpędzać strachy. Jak dotąd, postęp większych sukcesów w tej materii nie odniósł. Jak dotąd, postęp tylko wmawia nam, że ciemność to wyłącznie ćmiący światło przesąd, że nie ma się czego bać. Ale to nieprawda. Jest się czego bać. Bo zawsze, zawsze będzie istniała ciemność. I zawsze będzie rozpanoszone w ciemności Zło...
Andrzej Sapkowski, Sezon burz
monika86 (13.07.14 19:08)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Czasem, aby zrozumieć mężczyznę, trzeba na niego spojrzeć jak na małe dziecko, które potrafi być niezwykle rozkoszne i grzeczne. Kiedy? Szczególnie wtedy, gdy czuje się kochane, ważne i zadbane.
Daniel Cysarz
Mglista (09.03.14 09:55)
Ocena: 10.00
(1 głos)
Częste, regularne ćwiczenia ubogacają nas fizycznie, umysłowo i duchowo. Uczyń ćwiczenia fizyczne stałą częścią Twego rozkładu dnia.
Joseph M. Champlin, Zatrzymaj się na chwilę
Mglista (21.10.14 17:30)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Czyż jeśli kapitan jako ostatni schodzi z tonącego statku, a dowódca wojskowy zawsze będzie do końca bronił swoich podwładnych, to czy my mamy prawo zostawić kogoś, z kim dzielimy życie? Jeśli dzielni żołnierze podziemia nie wydali w czasie tortur swoich współpracowników w ręce UB czy Gestapo, to czy my w czasie pokoju mamy prawo zdradzić kogoś tak nam bliskiego jak współmałżonek? Czyż nie jest to zwykłe świństwo?! Tak po prostu kogoś zawieść. Zniszczyć uczucie. Poniżyć drugą osobę... Tak robią tylko mali ludzie! Albo okrutnicy, dla których życie ludzkie nie ma znaczenia.
Krzysztof Ziemiec
monika86 (13.07.14 21:20)
Ocena: 10.00
(2 głosy)
Człowiek, który największą siłę znajduje w swoim ego i w swoim celu, który uda mu się osiągnąć jest paradoksalnie słaby, bo właśnie to ego i ten cel czynią go ślepym. Ślepym na to by dostrzec, że każdy wybór - nieważne jak mały, jak usprawiedliwiony - poparty czynem jest jak kamień rzucony do jeziora. Roztacza rozchodzące się fale, które wpływają na innych. I na innych pozostawiają swój ślad. Często jest to ogromne piętno i ciężar.
Ardaenye (30.09.13 19:05)
Ocena: 10.00
(1 głos)
Dajmy sobie więcej czasu na bycie ze sobą. Nasze społeczeństwo narzuca nam ciągłe bycie w ruchu - kończymy jedno zadanie i zaraz bierzemy się za kolejne. Nie sprzyja to dobremu funkcjonowaniu. Nie skłania do refleksji nad tym, co przeżyliśmy, czego nas to nauczyło. A wystarczy pozwolić sobie każdego dnia na choćby pół godziny wyciszenia, oderwania myśli od obowiązków. Powinniśmy też zwracać uwagę na to, czego potrzebuje nasze ciało. Nasz mózg, system nerwowy to część większego układu. Jeżeli będziemy się źle odżywiać, mało ruszać i żyć w ciągłym stresie, to prawdopodobnie pojawią się wahania nastroju... do nas należy wybór, co zrobimy ze swoim życiem i zdrowiem.
Felicia Carroll, Charaktery - Tu i Teraz
Mglista (24.02.17 11:40)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Demokracja polega na tym, że jeżeli ja z panem i panią będziemy na bezludnej wyspie, to większością głosów ustalimy, że pani ma z nami na zmianę sypiać! To jest właśnie demokracja! A mając większość 2/3 wpiszemy to nawet do konstytucji…
Janusz Korwin - Mikke
monika86 (10.10.13 20:55)
Ocena: 10.00
(1 głos)
Dla innych projektantów i fotoreporterów. Ty myślisz, że ubrania z wybiegu są przez kogokolwiek noszone? To zamknięty świat nie mający z modą świata zewnętrznego nic wspólnego. Odzież którą projektują znane domy mody nie robią tego dla celów praktycznych. To artystyczny wyraz z udziałem tkanin, krojów i kolorów. Czasem kompletnie na pozór bezsensowne zestawienia, mającej jednak swój głębszy wyraz. Modelka jest niczym. Ma być chuda jak wieszak i emanować kamiennym spojrzeniem. Zmęczone, wychudzone, zestresowane, podupadłe na zdrowiu... tak to wygląda niestety.
O modelkach i modzie
Ardaenye (09.02.13 20:12)
Ocena: 8.00
(1 głos)
Dorosłe Dzieci Alkoholików mają olbrzymie zasoby, mają większe niż inni ludzie siły przetrwania... wystarczy tych zasobów użyć do rozwoju.
Charaktery
Mglista (19.02.17 11:36)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Dorosłe Dzieci Alkoholików potrzebują wiedzy o tym, co się stało w ich życiu i co mogą z tym zrobić. Ważne jest także uzupełnienie umiejętności, których nie mogli zdobyć w domu rodzinnym.
Charaktery
Mglista (19.02.17 11:28)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Dzisiaj jestem już starsza, o te kilka przygód, kiedy krew buzowała w żyłach w napięciu i strachu, że może się nie udać. O kilka niezałatwionych spraw, które pokazały, że mogą wrócić za jakiś czas ze zdwojoną siłą. O tych ludzi, którzy zarzekając się, że będą zawsze, nie przewidzieli, że ich 'zawsze' będzie miało swój koniec w dniu, kiedy okaże się, że nie jestem taka prosta, jak myśleli. Jestem starsza o te zawiedzione zaufanie i wystawianą na próby wiarą nie tylko w siebie, ale też innych ludzi. O wszystkie błędy, które popełniłam i mówiłam, że już nigdy więcej, a potem i tak robiłam to samo. O tych kilka zauroczeń, które mogę określić szczeniackimi miłościami i o wszystkie litry łez z ich powodu wylane. Dziś jestem starsza o ciebie i o tę jedną, jedyną miłość, która kazała mi wspinać się na szczyt, by upadek połamał nie tylko kości, ale też serce.
Wyszperane
monika86 (03.06.18 13:20)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Fakt, iż pracownicy wykazują się motywacją wysokiej jakości, ma istotne implikacje dla firmy. Tacy ludzie osiągają ponadprzeciętne rezultaty, wykazują się kreatywnością, współpracą i efektywnością, częściej osiągają swoją maksymalną wydajność oraz cieszą się lepszym zdrowiem fizycznym i umysłowym.
Susan Fowler, Dlaczego motywowanie ludzi nie działa... i co działa
Mglista (20.01.17 12:39)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Fascynacja widzi każde dobro, a rozczarowanie, które po niej przychodzi każde zło.
o. Rafał Skibińki
monika86 (15.03.14 10:12)
Ocena: 10.00
(1 głos)
Formułujmy proste i konkretne komunikaty odnoszące się do objawów, które dostrzegamy: "Widzę, że jesteś smutny, martwię się o ciebie. Może chciałbyś porozmawiać o tym, co się dzieje?", "Zauważyłam, że ostatnio mniej jesz. Jak się dziś czujesz?". Nie osądzajmy dziecka i zapewnijmy je, że ma nasze bezwarunkowe wsparcie... Nie lekceważmy jego cierpienia i nie udzielajmy rad: " Weź się w garść". Nie naciskajmy, ale też nie kapitulujmy, gdy pojawi się opór ze strony nastolatka. Dziecko nie otworzy się natychmiast, najpierw musi poczuć się bezpiecznie.
Kaja Wojciechowska, Katarzyna Szaulińska, Charaktery - Kiedy dół staje się chorobą
Mglista (24.02.17 22:05)
Ocena: 10.00
(1 głos)
Głębio mej duszy, słuchaj mnie, największy duch, Nauczyciel jest blisko, Przebudź się, przebudź się! Biegnij do jego stóp - Właśnie teraz stoi tuż przy twojej głowie. Spałeś przez miliony, miliony lat. Dlaczego nie obudzić się tego ranka?
Kabir
Mglista (24.02.17 21:57)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Głupio jest uogólniać a nisko wypominać.
Andrzej Sapkowski, Sezon burz
monika86 (13.07.14 18:40)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Hasło "trzeba być sobą" to taki semantyczny pustostan. Jak to słyszę w popkulturze to odnoszę wrażenie, że to jest zwykle taki wyznacznik ludzi, którzy nie mają pomysłu na to kim należy być. Bo trzeba być kimś, żeby móc być sobą.
Kuba Wojewódzki
Ardaenye (22.11.13 16:06)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Historia [...] to relacja większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Andrzej Sapkowski, Sezon burz
monika86 (13.07.14 18:48)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
1 2 3 4


ZAMKNIJ
czo
ZAMKNIJ