Start
Cytaty
Kategorie
Wyszukaj
Jeśli nasze zachowania, postawy, myśli nie wypływają z wnętrza, mogą być pozorne, nieszczere, sztuczne, zależne od sytuacji.
Mglista (21.10.14 17:16)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Prawdziwie biedny jestem wtedy, gdy nie żyję wnętrzem.
Mglista (21.10.14 17:16)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Częste, regularne ćwiczenia ubogacają nas fizycznie, umysłowo i duchowo. Uczyń ćwiczenia fizyczne stałą częścią Twego rozkładu dnia.
Joseph M. Champlin, Zatrzymaj się na chwilę
Mglista (21.10.14 17:30)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
...pozostać wierni sobie, autentyczni i obecni. Te trzy ostatnie cechy są niezbędne w bliskich relacjach opartych na miłości i stanowią podstawę emocjonalnego i duchowego zdrowia każdego człowieka. To z nich rozwija się siła i stabilność wewnętrzna.
Jesper Juul, Psychologia - Czy warto być grzeczną dziewczynką?
Mglista (09.03.17 20:43)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Z czasem powstaje bomba złożona z frustracji i samotności, której wybuch może doprowadzić do rozstania z partnerem lub do emocjonalnej apatii. Zanim do tego dojdzie, warto sobie uświadomić, że największym prezentem, jaki można dać swoim dzieciom, jest zadbanie o siebie i swój związek. Składanie w ofierze własnej integralności to nie miłość - to ofiara, która negatywnie oddziałuje na wszystkich członków rodziny, nawet jeżeli wypływa z miłości.
Jesper Juul, Psychologia - Czy warto być grzeczną dziewczynką?
Mglista (09.03.17 20:48)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Trzeba wiedzieć, że naturalna mądrość kobiet i matek ma swoje ograniczenia, jeśli pozostawi się je bez wsparcia kogoś bliskiego.
Jesper Juul, Psychologia - Czy warto być grzeczną dziewczynką?
Mglista (09.03.17 21:05)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Wiara w siebie sprawia, że podejmujemy się realizacji trudnych celów. Dzięki pozytywnym iluzjom idziemy do przodu, cieszymy się życiem. Kluczem do efektywności iluzji jest jednak ich natężenie.
Ewa Jarczewska-Gerc, Psychologia - Jak stajemy się sobą?
Mglista (09.03.17 21:08)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Jest wszak taka psychologiczna prawidłowość, że kiedy wkładamy w coś dużo wysiłku, to zaczyna nam się wydawać, że robimy coś bardzo ważnego. To sposób przekonania samego siebie o sensowności i racjonalności swojego działania.
Bogdan Wojciszke, Psychologia - Czy władza jest ślepa na płeć?
Mglista (21.03.17 18:56)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Hasło "trzeba być sobą" to taki semantyczny pustostan. Jak to słyszę w popkulturze to odnoszę wrażenie, że to jest zwykle taki wyznacznik ludzi, którzy nie mają pomysłu na to kim należy być. Bo trzeba być kimś, żeby móc być sobą.
Kuba Wojewódzki
Ardaenye (22.11.13 16:06)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Zdziwiony? Przecież ona potrafi się cieszyć tylko wtedy, gdy sprawy układają się po jej myśli.
Stephen King, Czarna bezgwiezdna noc, 1922
Mglista (02.01.15 12:10)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Mamy za mało kontaktów międzyludzkich i wsparcia ze strony bliskich i przyjaciół. Kiedyś w rodzinach wielopokoleniowych były jakieś wzorce. Młoda dziewczyna obserwowała swoją mamę i babcię. Widziała, jak się kobieta zmienia, co się z nią dzieje fizycznie i psychicznie, a dzisiaj młoda kobieta sama się z tym zmaga. Mamy są za daleko, babcie za młode, kontakty zbyt powierzchowne. W kobietach jest teraz dużo lęku, bo nie mają od kogo dowiedzieć się, że nie ma czego się bać.
Jolanta Brankowska-Kozerawska, Menopauza to nie koniec świata
Mglista (18.04.17 13:20)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Stale się uczymy i pogłębiamy zrozumienie zjawisk gospodarczych… ilościowe przewidywania póki co dobrze służą w Polsce powściąganiu nadmiernych zakusów w kierunku ekspansywnej polityki pieniężnej w pogoni za łatwymi, ale chwilowymi efektami gospodarczymi… ogarniamy bardziej złożoną rzeczywistość.
M. Frączek, J. Górniak, M. Jelonek, i inni, Polski rynek pracy: prognozowanie wartości czy rozpoznawanie wyzwań?
Mglista (23.01.15 22:42)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Uważam, że czystość jest ważna, ale sama w sobie nie jest gwarantem trwałości małżeństwa... Jedynym warunkiem miłości w małżeństwie jest Bóg i nie ważne w którym momencie się pojawi. Ważne, żeby Go wpuścić do serc, do swego domu, do swojego małżeństwa...
Mglista (24.01.15 18:33)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Nie było w tej wojnie myśliwcôw zawziętszych niż Polacy!
Biedroneczka, Dywizjon 303
gość (09.05.18 17:08)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Produkcja gier to bardzo innowacyjna działalność... prowadzenie fabuły i rozgrywki w inny sposób niż w podobnych tytułach... wymaga napisania zupełnie innego kodu. To kosztuje i wymaga wielu godzin pracy.
Adam Kicińki
Mglista (29.01.15 22:03)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Jestem bardzo poirytowany, dlatego prawie w ogóle się nie odzywam; nie chciałbym usłyszeć tego, co chciałbym powiedzieć.
Ignacy Karpowicz
monika86 (20.03.16 22:39)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
To ważny kierunkowskaz w życiu, przestroga, w końcu, nauka. Aby nie lekceważyć sygnałów ostrzegawczych, dostrzegać i interpretować właściwie nawet to, czego tak bardzo chcielibyśmy nie widzieć. Bo to zawsze wróci, z tą samą bezlitosną konsekwencją co działanie praw fizyki i bez względu na to, czy chcemy czy nie, czy dostrzegamy i czy zdajemy sobie sprawę, bez względu na to wszystko dotknięcie nieosłoniętą niczym dłonią rozżarzonego kawałka żelaza zawsze skończy się poparzeniem.
Znalezione gdzieś w Internecie, Aby nie lekceważyć sygnałów ostrzegawczych
Ardaenye (30.09.13 19:29)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Tu nie można nigdzie chodzić, tu nie można nigdzie bywać, nie można niczego robić, bo zawsze zauważą, zawsze skomentują. No, chyba że nie ma się twarzy. Jak oni. Ci, którzy mówią.
Marcin Świetlicki
monika86 (26.11.15 20:18)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Dzisiaj jestem już starsza, o te kilka przygód, kiedy krew buzowała w żyłach w napięciu i strachu, że może się nie udać. O kilka niezałatwionych spraw, które pokazały, że mogą wrócić za jakiś czas ze zdwojoną siłą. O tych ludzi, którzy zarzekając się, że będą zawsze, nie przewidzieli, że ich 'zawsze' będzie miało swój koniec w dniu, kiedy okaże się, że nie jestem taka prosta, jak myśleli. Jestem starsza o te zawiedzione zaufanie i wystawianą na próby wiarą nie tylko w siebie, ale też innych ludzi. O wszystkie błędy, które popełniłam i mówiłam, że już nigdy więcej, a potem i tak robiłam to samo. O tych kilka zauroczeń, które mogę określić szczeniackimi miłościami i o wszystkie litry łez z ich powodu wylane. Dziś jestem starsza o ciebie i o tę jedną, jedyną miłość, która kazała mi wspinać się na szczyt, by upadek połamał nie tylko kości, ale też serce.
Wyszperane
monika86 (03.06.18 13:20)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie już na świecie. A skur****** będą zawsze.
Andrzej Sapkowski, Czas Pogardy
monika86 (01.10.13 13:12)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Umiejętność działania, porządek, systematyczność mogą się stać podstawą większych zamierzeń, byleby te nie „spłonęły słomianym ogniem".
Mglista (06.10.13 11:03)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Jest taka historia, która wspaniale oddaje znaczenie zasady, że "każdy z nas ma inną mapę świata". Posłuchaj uważnie tego przykładu. Otóż producent obuwia wysłał dwóch regionalnych szefów sprzedaży do sąsiadujących ze sobą afrykańskich państw. Po kilku dniach jeden z handlowców przysłał telegram następującej treści: "Totalna porażka, nie mamy tu czego szukać. Tu nikt nie chodzi w butach. Jutro wracam do kraju". Natomiast drugi handlowiec, znajdujący się w sąsiednim państwie, generalnie o identycznych warunkach klimatycznych, dzwoni do swojego szefa i mówi: "To wspaniałe miejsce, nikt nie chodzi tu w butach. Wspaniały rynek zbytu. To istny raj dla nas". Dwóch handlowców, dwa różne mentalne mapy, dwie różne, jakże odmienne, decyzje biznesowe. Pamiętaj ! Każdy z nas ma inną mapę świata.
Konrad Pankiewicz, Alchemia sprzedaży
Mglista (06.04.15 17:11)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Nigdy nie należy oceniać człowieka według jego znajomych i przyjaciół. Judasz miał przecież nienagannych.
Paul Verlaine
monika86 (10.12.17 21:36)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Nie chcemy pamiętać o wszystkim - hereditas damnosa (przeklęte dziedzictwo)
dr Katrzyna Gutowska
Mglista (08.10.13 22:15)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Obecnie hasło "ambitne" zostało kompletnie zdewaluowane do wartości nic nieznaczącej, bo szumnie używane jest przez ludzi do bezpodstawnego wywyższania swoich upodobań ponadto co lubią i robią inni - dobry przykład nawet niezbyt usilnie zaszytej presupozycji, sugerującej, że inni nie lubiący tej (jedynie słusznej oczywiście) ambitnej rzeczy (uogólniając), są gorsi.
Ardaenye
Ardaenye (11.05.14 12:19)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Na tym polega życie tych, którzy nie wygrali na loterii. Na chronicznym braku czasu dla siebie.
Ardaenye (11.05.14 15:47)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
Jesteś odważna nie dlatego, bo się nie boisz.
Jesteś odważna, bo nie zatrzymujesz się pomimo strachu.
Ewa Chodakowska
paula08 (20.01.16 13:41)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
"Lepiej się rozstać. W każdej sprawie ludzkiej istnieje krąg, którego nie powinno się przekraczać. Lepiej odejść i ocalić chociażby wspomnienia. Szacunek. Godność. To mimo wszystko nie są takie głupie sprawy, jak by się zdawało."
Marek Hłasko, Ósmy dzień tygodnia
monika86 (08.05.15 10:46)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
To świadomość jest błogosławieństwem! Bo pozwala nam, za przeproszeniem, kopnąć w tyłek tych, którzy nas oszukują i okłamują, bo pozwala widzieć sytuację, taką jaką jest, zamiast wizji osoby, która ją stworzyła.
Ardaenye
Ardaenye (14.10.13 15:21)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
W miłości masz tą najważniejszą dla siebie osobę, ale jej nie posiadasz. Nie możesz jej zamknąć w klatce, ani wymagać spełniania tylko twojej woli. Zawsze będzie autonomiczna, nie zawsze wszystko zrobi wedle twojej woli, czasem ci się to wcale nie spodoba, może nawet odejść.. Taka to przewrotna istota miłości. Masz tę osobę, ale jej nie posiadasz.
Ardaenye
Ardaenye (14.10.13 23:55)
Ocena: 0.00
(0 głosów)
1 2 3 4


ZAMKNIJ
czo
ZAMKNIJ